Prohlášení Klubu na obranu demokracie k politické situaci před volbami

Klub na obranu demokracie podporuje TOP09

Prohlášení KOD a bývalých účastníků Demokratické iniciativy k volbám do Poslanecké sněmovny. KOD podporuje TOP09.
Podzimní volby do PS nejspíš vyhraje Andrej Babiš a jeho ANO. Většina „tradičních stran“ mu není schopna čelit. České republice hrozí, že ji ovládne mocenský útvar, který je zároveň obří firma, silné politické uskupení a účinná mediální lobby, a jemuž bude jako servisní organizace sloužit policejní a prokurátorský stát. Je třeba, aby tu jako politický oponent stál někdo, kdo bude usilovat o obnovu parlamentní demokracie a právního státu. Někdo, jemuž leží na srdci zachování naší příslušnosti k západnímu demokratickému společenství, s nímž nás pojí to, čemu věříme, i společné dějiny. Proto podporujeme TOP09 i jejího předsedu Miroslava Kalouska. Naše podpora je jednorázová, pro tyto volby. Není to souhlas s programem strany ve všem všudy, nýbrž s jejím základním směřováním. Plný text prohlášení s podpisy najdete zde:

S Andrejem Babišem nesouhlasíme vůbec v ničem kromě jedné jediné věci: totiž
v tom, že v těchto volbách půjde o všechno. Bohužel, skoro nikdo z kompetentních politiků na to neslyší a většinou meditují o tom, kdy a za jakých okolností jít do koalice
s ANO, ať už s Babišem, nebo bez něho.

Co znamená to „všechno“, o něž půjde? Základní otázka zní: vznikne tu politický systém, jemuž bude dominovat mohutný mocenský útvar, opřený zároveň o obří firmu, silné politické uskupení a účinnou mediální lobby? Bude tomu útvaru sloužit jako servisní organizace policejní a prokurátorský stát? Anebo se našim voleným zástupcům podaří zachránit aspoň výchozí pozice k obnově „standardní“, „tradiční“ parlamentní demokracie a právního státu tak, jak se realizuje ve společenství vyspělých západních států, s nimiž nás pojí to, čemu věříme, a společné dějiny?

Průzkumy veřejného mínění z poslední doby hovoří celkem jasně: Andrej Babiš volby přesvědčivě vyhraje. Může počítat s jasnou podporou prezidenta při pověření premiérskou funkcí. V PS už nebude slabá většina „tradičních“ demokratických stran, které se občas dokázaly spojit a brzdit Babišovy iniciativy. Naopak, Andrej Babiš si bude moci vybírat své budoucí koaliční partnery.

Kriminální aféry z poslední doby volby nejspíš výrazně neovlivní: lidé nepotřebují v první řadě vědět, koho nevolit, ale koho a proč volit.

Klub na obranu demokracie není a nechce být politickou stranou. Chceme být nezávislou oponenturou praktické politiky. To neznamená, že ve vypjatých chvílích, jako je tato, nemůžeme podpořit ty politiky, kteří podporu potřebují a kteří si ji zaslouží.

Proto v nadcházejících volbách podporujeme politickou stranu TOP09, a to
z těchto důvodů: Jediná jasně řekla, že s Andrejem Babišem a jeho hnutím nikdy do vládní koalice nepůjde. Jediná se zároveň jasně vymezila pro právní stát a parlamentní demokracii, pro sounáležitost s Evropou a se Západním světem a s jeho institucemi (EU, NATO). A jediná netěží z populismu a hysterie v choulostivých tématech (např. migrační krize, ozbrojování obyvatelstva ap.).

Zároveň (a to cítíme potřebu zdůraznit v souvislosti s několikaletou cílenou „antikalouskovskou“ kampaní) podporujeme i předsedu strany Miroslava Kalouska,
v němž cítíme záruku, že tato linie bude dodržena.

Naše podpora je jednorázová: týká se těchto voleb do Poslanecké sněmovny. Neznamená souhlas s programem strany ve všem všudy, ale jen s jejím výše zmíněným základním směřováním.

Jsme přesvědčeni, že si TOP09 zaslouží, aby ve volbách dostala silnou šanci.

V Praze, 4. září 2017

Za výbor Klubu na obranu demokracie: Bohumil Doležal (předseda), Vojtěch Kučera (místopředseda), Miroslav Fleischman

Členové Klubu na obranu demokracie a bývalí účastníci Demokratické iniciativy:
Hana Fořtová, Ester Fleischmanová, Vladimír Fritsch, František Hodík, Vladislav Kahle, Martin Litomiský, Hana Mahlerová, Josef Matoušek, Jitka Matoušková, Vítězslav Padevět, Jan Pavlík, Herbert Pařízek, Ondřej Pěč, Hana Petrásková, Vojtěch Průša, Ivan Rigel, Tamara Riglová, Jan Řeřábek, Gabriela Sodomková, Milan Sýkora, Pavla Sýkorová, Lenka Smětáková, Jan Scheinost, Kamil Skřivan, Jiří Šimeček, Ondřej Šimeček, Karel Štindl, Stanislav Toula, Otakar Válek, Vladislav Vaňák, Jiří Vaněk, Hanuš Velebný, Jan Zima