S babišovinami se nemluví, do babišovin se nepíše – prohlášení KOD

Klubu na obranu demokracie vydal prohlášení k rozhodnutí demokratický politických stran neúčastnit se potěmkinské předvolební debaty, organizované Babišem. Jejich stanovisko plně podporujeme a domníváme se, že podobně by se měli chovat i čeští novináři a publicisté.

S babišovinami se nemluví, do babišovin se nepíše

Prohlášení Klubu na obranu demokracie

Vydavatelství Mafra pozvalo lídry parlamentních politických stran na předvolební videodebatu, která se má konat 27. září na serveru idnes.cz. Moderovat ji má šéfredaktor Babišovy  Mladé fronty Dnes  Jaroslav Plesl.

Předseda ČSSD Bohuslav Sopbotka, předseda TOP09 Miroslav Kalousek, předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, předseda ODS Petr Fiala a předseda STAN Petr Gazdík, tedy vedoucí představitelé demokratických stran, zastoupených v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR,   účast v debatě rozhodně a z dobrých důvodů odmítli.  Poukázali na to, že se nebude odehrávat v politicky neutrálním prostředí, protože tiskoviny Babišova koncernu patří jednomu z účastníků politické soutěže a otevřeně podporují jeho politické uskupení.

Je to povzbudivá událost. Demokratické politické strany zprava i zleva, z koalice i opozice dokázaly najít v podstatné záležitosti proti Babišovu ekonomicko-politicko-mediálnímu impériu společnou řeč. Nebylo to v tomto případě obtížné. Drzost toho imperiálního projektu volá do nebe. Bohužel se tak děje až na poslední chvíli, ve dnech, kdy vrcholí kampaň k volbám do krajských samospráv a je v plném proudu velké volební období, jež bude pokračovat příští rok volbami do Poslanecké sněmovny a napřesrok volbami prezidentskými.

Nemělo by však ani náhodou zůstat jen u politických stran a politiků. Na české politické scéně se díky slabosti a nedbalosti demokratů   usalašil obludný „multifunkční“ mocenský útvar Andreje Babiše, v němž se soustřeďuje velká ekonomická, politická a mediální moc. Něco podobného nemá v demokratickém státě místo a je třeba tomu čelit všemi prostředky, které nám dává ústava i zákony naši země. Především je třeba pečovat o to, aby byla všude a vždy jasná hranice, která odděluje zdravou politiku od politiky  zasažené tímto rakovinným bujením: Jinak se zdravý politický organismus před tímto zhoubným bujením nedokáže účinně bránit.

Mělo by být jasně vidět, kudy vede hranice mezi demokracií na jedné, a autokracií a oligarchií na druhé straně. Pět demokratických politických stran k tomu konečně udělalo první nesmělý společný krok.

Je nezbytné, aby  se o něco podobného pokusili i odpovědní novináři a publicisté. Aby si uvědomili, že je z věcného i morálního důvodu nepřípustné podílet se na mediální potěmkiniádě a pomáhat se  simulací neutrality a objektivity mediálním útvarům, které slouží především a v první řadě jako mocenské nástroje Andreje Babiše.  Nenamlouvejte si, prosíme, že se věnujete a sloužíte jen a jen své dobré věci. Není to pravda: děláte přesně to, bez čeho by nafouknutá bublina babišovské zdánlivé objektivity praskla a bez čeho by to, o co panu Babišovi jde, nebylo ani trochu věrohodným.

V době, kdy se na dlouhá léta dopředu rozhoduje o tom, jak bude vypadat politické uspořádání  naší země, o tom, zda ubráníme demokracii před „Novými pořádky“,  bychom si měli být vědomi některých základních, jednoduchých zásad slušného politického chování.  K nim patří v první řadě a především: s babišovinami se nemluví, do babišovin se nepíše. Aby bylo na první pohled jasné, kdo je kdo.

Klub na obranu demokracie hodlá v příštích dnech a měsících v rámci svých sil a možností přispět k tomu, aby se podobný konsensus, jaký snad konečně vzniká na politické scéně, posléze prosadil i mezi novináři a publicisty.

Výbor Klubu na obranu demokracie: Bohumil Doležal, předseda, Vojtěch Kučera, místopředseda, Pavel Otto, Jan Scheinost.

Praha, 31. srpna 2016