Prohlášení KOD o ombudsmanovi podepsalo 6791 občanů

Vzhledem k tomu, že se od kandidatury prof. Heleny Válkové distancovali její stranický šéf Andrej Babiš i její navrhovatel prezident Zeman, a ona sama sdělila, že svou kandidaturu stáhne, ukončili jsme v neděli 12. ledna sbírání podpisů pod naši výzvu „Institut veřejného ochránce práv nepatří do rukou Nových pořádků!“ Její text je k dispozici zde. Bez ohledu na rychlost, s níž jsme výzvu museli připravit, i na kratičký čas, po nějž jsem podpisy sbírali (dva a půl dne), to byla zdaleka nejúspěšnější podpisová akce, jakou jsme během sedmileté činnosti KOD uspořádali. Výzvu podepsalo celkem 6791 občanů, mezi nimi řada známých osobností. Jejich jména najdete ve zprávě.

Všechny podpisy zde dáme jako obvykle co nejdřív k dispozici. Namátkou jmenujeme jen několik veřejně známých signatářů: Petr Blažek, historik, Jan A. Dus, klasický filolog, Anna Geislerová, herečka, Ester Geislerová, herečka a vizuální umělkyně, Jiří Gruntorád, knihovník a signatář Charty 77, Radkin Honzák, psychiatr a spisovatel, Barbora Hrzánová, herečka, Stanislav Kolíbal, sochař, Miroslava Němcová, poslankyně Parlamentu ČR, Richard Nemčok, rocker a signatář Charty 77, Jakub Noha, písničkář, Terezie Pokorná, šéfredaktorka Revolver Revue, Martin Rozumek, ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům, Joel Ruml, evangelický farář, bývalý předseda Ekumenické rady církví v ČR, Olga Sommerová, filmová dokumentaristka, Pavel Šafr, šéfredaktor Fora 24, Bára Štěpánová, herečka, a vysokoškolští učitelé: prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc., prof. PhDr. František X. Halas, CSc., prof. Lenka Karfíková, Dr. theol., prof. MUDr. Ladislav Machala, Ph.D., doc. PhDr. MUDr. Jan Payne, Ph.D., prof. PhDr. Martin Procházka, CSc., prof. Pavel Švanda, prof. PhDr. Pavel Zatloukal.

Helenu Válkovou původně navrhl prezident Miloš Zeman na post ombudsmanky. Poté ale server Info.cz uveřejnil informaci o tom, že publikovala články společně s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, který se podílel mj. na justiční vraždě Milady Horákové. Válková v pátek 10. ledna sdělila, že odmítne nominaci na veřejnou ochránkyni práv jen kvůli svému členství v komunistické straně v době totality. „To je jediná věc, kterou uznávám, že je možná tou skvrnou, nikoli mé odborné práce,“ uvedla. V souvislosti s kritizovaným článkem, pod nímž je podepsána společně s Urválkem, prohlásila, že za svými odbornými pracemi si dále stojí.